onsdag den 2. september 2015

Biotop - De 10 dyr

De 10 dyr fra biotopen 


Ude på vores biotop fandt vi følgende dyr, vi har individuelt bestemt dem, og skrevet lidt om dem.

Vi kunne også have lavet fælder for at finde de forskellige dyr, men blot en gåtur på biotopen med lidt nysgerrighed gjorde at vi fandt 10 dyr. (hvis man ville have indsamlet de dyr man fandt, ville det være oplagt at medbringe eksempelvis et lille plastterarie, spand, net osv. vi medbragte dog kun kamera da vi ikke ønskede at indsamle dyrene.)  

Da jeg kom hjem lå bøgerne klar så jeg kunne få bestem hvilke dyr vi havde fundet :) 





Vi fandt denne Grøn frø ( Rana esculenta), det latinske navn esculenta betyder "den spiselige". Frøen er let genkendelig på dens den grønne farve, og ofte med sortbrune pletter. Den har meget udstående øjne, der sidder ovenpå hovedet, hvorimod de brune frøer har øjne på siden af hovedet.


 På biotopen kunne vi også finde den iberiske skovsnegl/dræbersneglen (Arion lusitanicus) den kan være 7-15 cm lang og den efterlader en gulrød slim. Denne snegl kender vi mere i daglig tale som dræbersneglen. Den har vagt stor opmærksomhed, da den kan forurette store skader i vores haver. (går under betegnelsen bløddyr)



Et andet dyr vi stødte på er den største snegl vi har i Danmark, nemlig Vinbjergsneglen (Helix Pomatia). Dens hus kan blive op til 4,5 cm højt og 4 cm bredt.


Korsedderkoppen (Araneus diadematus) var også at finde på biotopen, den kommer fra hjulspinder familien hvilket leder hen til dens fangenet som er hjulformet. (spindler)


Da vi så godt efter så vi en bænkebider (Oniscoidea) gemme sig i et hul i træet, bænkebidere er et af de få krebsdyr. som egentlig er et landdyr. De findes især på fugtige steder, under sten, grene og i vissent løv.


Da vi løftede noget bark i skoven vrimlede det også frem med dyr, vi lagde især mærke til knapsneglen (discus rotundatus          



På vej ud af skoven så vi disse to græshoppe buskgræshopper ( pholidoptera griseoaptera), det er en lille brun løvgræshoppe, dens vinger er korte og ses som så lapper på bagkroppen. Den lever i skoven, lysninger og tæt krat, den er sky og ikke let at få øje på. Dens sang består af korte, skarpe lyde, og kan høres dag og nat.


Efter at have gravet lidt i skovbunden dukkede der en lille ledorm op, jeg gætter på den er en skovregnorm (lumbricus rubellus), men det har været svært at bestemme, da jeg ikke havde bogen med da vi fandt regnormen.


Da vi løftede en sten tæt på søen, så vi der gemte sig to vandsalamandere under den. (padder)


Da vi stod og kiggede på bøgetræerne så vi bøgesneglen (lehmannia marginata), Dens væsentligste føde er laver og alger som den gnaver af bøgebarken.  


Litteratur

Hvirvelløse dyr af Laurits Sømme. Gads Forlag. København K.
Insekter i farver Politikkens naturguider. Politikkens forlag.
Kanon natur - padder og krybdyr Danmarks naturfredningsforening marts 2012

http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=741
http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=729


2 kommentarer:

  1. Spændende dyr - og veldokumenteret med gode fotos - det ser meget sjovt ud med bænkebideren i knasthullet ;-)

    SvarSlet
  2. Tak, jeg den havde fundet det perfekte gemmested :) Det var også en af de oplevelser vi gjorde os, det er jo nærmest liv overalt man skal bare lære at få øje på det!

    SvarSlet